Vánočka by neměla chybět na Štědrý den nikdy chybět. Nekupujte si ji v obchodě, ale zkuste si ji upéct sami!
Suroviny
1 kostka droždí NOLI 42 g
700 g polohrubé mouky
140 g másla
140 g cukru krupice (pro diabetiky 110 g krystalické fruktózy)
330 ml vlažného mléka
5 žloutků
80 g rozinek
1 kávovou lžičku citrónové kůry
2 kávové lžičky soli
100 g sekaných vlašských ořechů
100 g sekaných mandlí
Postup
Z vlažného mléka a droždí necháme v přikryté misce po dobu asi 5 minut vzejít kvásek. Do mísy vsypeme mouku, cukr, sůl, citrónovou kůru a promícháme, přilijeme vlažné máslo, žloutky a kvásek a vypracujeme hladké polotuhé těsto, které necháme asi půl hodiny přikryté kynout.
Přimícháme ořechy a povařené rozinky a necháme 10 minut odležet.
Vykynuté těsto rozpůlíme, každou polovinu ještě rozdělíme na 9 dílků, ze kterých vyválíme stejnoměrně dlouhé válečky. Nejsilnější 4 válečky spleteme na základnu vánočky, z dalších 3 upleteme klasický copánek a 2 nejtenčí obyčejně srolujeme. Na vymazaný plech položíme cop ze 4 dílů, střed promáčkneme, položíme na něj cop ze 3 dílů, opět promáčkneme střed a nahoru přimáčkneme ozdobný cop ze 2 dílů, které podložíme na konci pod vánočku a necháme vykynout ještě minimálně půl hodiny.
Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme krájenými mandlemi a pečeme asi 30 - 40 minut dozlatova při teplotě 160-180°C (propíchnutím středu vánočky špejlí zkusíme stupeň propečení a pokud se těsto nelepí, je vánočka hotová).
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.
Prozatím žádné komentáře...
Registrace / Přihlášení
Zaregistrujte se a můžete přidávat vlastní recepty, vytvářet si vlastní kuchařku, komentovat recepty – ale také se zapojit do soutěží!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.