Staročeské koláče s boudičkou Mirky Časarové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
120 min vč. kynutí
Doba přípravy
10-11 min
Doba pečení

Staročeské koláče se u nás pečou jen na slavnostní chvíle. Nejvíc se u toho řeší, zda mají boudičku, tedy prázdný prostor nad tvarohem. Pokud ano, tak jsou dobře vykynuté, správně upečené a chutnají prý o fous líp. Recept mám od tety z Moravy, která tvrdí, že boudička vznikne jen tehdy, když při vkládání pekáče do trouby dostatečně povyskočíte. Jasně že je to jen pověra, ale zatím jsem nenašla odvahu to nedělat. Protože co kdyby.

Suroviny

Na těsto:

250 ml mléka

42 g čerstvého pekařského droždí NOLI

120 g krupicového cukru

120 g polohrubé mouky

400 g hladké mouky

100 g másla

3 zarovnané! lžíce sádla

75 ml oleje

špetka soli

5 žloutků

lžíce rumu

rozšlehané vejce na pomazání

 

Na náplň:

2 kostky tučného tvarohu, vejce, cukr krupice (množství podle chuti) a rozinky

drobenka z hrubé mouky (50 g), másla (40 g) a cukru krupice (50 g)

Postup

Do vlažného mléka rozdrobím čerstvé droždí NOLI, přidám cukr, rozmíchám a nechám asi 10 minut vzejít kvásek. Do velké mísy proseju mouku, přidám špetku soli, nezapomenu na kvásek, pak žloutky a všechny tři druhy tuku, protože tím těsto získá netradiční chuť. V robotu vypracuji těsto, které je sice trochu řidší, ale krásně se odlepuje od stran mísy, vařečkou mírně propracuji a přikryté nechám kynout na teplém místě asi hodinu.

Vykynuté těsto nechám v míse a malou lžičkou vždy část odeberu, na pracovní ploše prsty vytvaruji do kolečka a přidám trochu tvarohu. Vytvořím uzlíček, který namočím do rozšlehaného vajíčka a poté do drobenky, smotanou stranou pokládám na plech vyložený pečicím papírem. Mezitím si rozpálím troubu na 240 °C. Koláče pokládám na plech dostatečně daleko od sebe, protože nabydou. Nechám je mírně dokynout, až pěkně zakulatí svůj tvar, dám do trouby, povyskočím a poté je peču maximálně 10-11 minut. Pak už nezbývá než zkontrolovat, zda mají boudičku.

Video s postupem zde

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x