Škvarkové placky Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
180 min vč. kynutí
Doba přípravy
20 min
Doba pečení

Tímhle receptem rozhodně porušíte vaši nutriční kázeň, ale jednou za čas se to prostě může. Vyzkoušejte měkké a přitom křupavé škvarkové placky podle receptu Laďčinné prababičky.

Suroviny

TĚSTO:

 

250 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

150 ml teplého mléka

hrst cukru krupice

1/2 kostky droždí Fala

180 g sádla

1 vejce

1 čajová lžička soli

1/2 čajové lžičky drceného kmínu

1/2 čajové lžičky mletého pepře

škvarky

vejce na potření

hrubozrnná sůl a celý kmín na posypání

Postup

 

V míse smícháme obě mouky, uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a zamícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek asi 15 minut. Do kvásku přidáme sádlo, vejce, sůl, pepř a kmín. Zamícháme v hladké těsto a necháme na teplém místě pod utěrkou kynout 45 minut. Mezitím si nasekáme škvarky. Pracovní plochu potřeme olivovým olejem a vykynuté těsto na něm ručně rozděláme na placku. Nasypeme na ni škvarky, zamotáme a zapracujeme pořádně do těsta. Z těsta uděláme váleček, který rozkrojíme pekařskou kartou na 12-14 stejně velký dílů, a uválíme z nich kuličky. Plech vyložíme pečicím papírem, kuličky na něj položíme, prsty rozmáčkneme na placky a necháme přikryté utěrkou kynout 20 minut. Po vykynutí uděláme na každé placce mřížku pomocí pekařské karty. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí a kmínem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 20 minut. Jezte čerstvé, nikoliv však teplé. Druhý den už nejsou takový hit.

Video recept s návodem ZDE

PEČENÍ NÁS BAVÍ! DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...