Americký recept, který jsem upravila pro českou kuchyni. Chlebíčku je opravdu hodně, ale když je starší, můžete z něj udělat tousty plněné banánem a skořicí - to je opravdová lahůdka.
Těsto:
350 ml mléka
70 g cukru krupice
1 lžíce soli
40 g másla
2 vejce
700 g hladké mouky
1/2 kostičky droždí Fala
Náplň:
80 ml portského vína
200 g rozinek
70 g třtinového cukru
cca 50 g másla
1 - 2 lžičky skořice
máslo na vymazání formy a na potření chlebíčku
Těsto necháme zpracovat v domácí pekárně. Nejprve dáme dovnitř tekuté suroviny: mléko, rozpuštěné vlahé máslo, vajíčka. Přidáme sůl a cukr, na tuto směs nasypeme mouku a nahoru rozdrobíme droždí. Zapneme program těsto a zbytek necháme na pekárně. Můžeme samozřejmě udělat těsto i klasicky, tzn. v ruce nebo v robotu. V malém hrnci přivedeme k varu portské víno a necháme chvíli probublávat. Poté sundáme z varu, vložíme dovnitř rozinky a přikryjeme pokličkou. Takto necháme rozinky odpočívat než je budeme potřebovat. Chlebíček pečeme ve dvou chlebíčkových formách nebo v jedné formě na věnec. Formu pořádně vymažeme máslem. Hotové těsto vyválíme na velký obdélník a potřeme rozpuštěným máslem. Rozinky přecedíme a smícháme je s cukrem a skořicí. Tuto směs nasypeme na těsto. Takto připravené těsto řádně zamotáme a vložíme do formy spojem dolů. Přikryjeme utěrkou a necháme cca 30 minut kynout. Vykynutý chlebíček potřeme rozpuštěným máslem, případně můžeme ještě posypat skořicovým cukrem a dáme péct. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 10 minut. Poté troubu ztlumíme na 180 °C a dopékáme dalších 20-30 minut. Po vytažení z trouby vyndáme chlebíček z formy, přendáme na mřížku a necháme vychladnout. Servírujeme studený jako rychlou snídani nebo snadno přenosnou svačinku s sebou.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.