Povidlové květy Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
120 min vč. kynutí
Doba přípravy
15 min
Doba pečení

Jaro a květiny, to jde dohromady stejně tak jako kynuté těsto a povidla. Pokud obojí milujete, je tento recept právě pro vás. Vykouzlit efektní tvar květiny není ve skutečnosti vůbec nic složitého. Vyzkoušejte!

Suroviny

500 g hladké mouky

50 g cukru moučka

1 vanilkový cukr

200 ml vlažného mléka

1/2 kostky čerstvého droždí Fala

1 čajová lžička soli

1 vejce

30 g rozpuštěného másla

šťáva z 1/2 citronu

1 čajová lžička citronové kůry

povidla

1 vejce na potření před pečením

máslo a rum na potření po upečení

Postup

Do mísy prosejeme mouku, přidáme oba cukry, mléko a rozdrobíme droždí. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě během 15-20 min vzejít kvásek. Pak přidáme sůl, vejce, máslo, citronovou šťávu a kůru, zamícháme a necháme na teplém místě přikryté utěrkou kynout 60 min. Vykynuté těsto zpracujeme do válečku a rozdělíme na 8 kousků, které vytvarujeme do kuliček. Každou kuličku prsty rozmačkáme na placku, potřeme povidly a zabalíme zpět do kuličky. Rozválíme na placku a po obvodu nakrojíme směrem ke středu placky. Nerozkrojíme ale úplně do středu. Části vzniklé rozkrojením otočíme o 90° do tvaru kytičky. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 15 min. Ihned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem s rumem.

Videorecept s návodem ZDE

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...