Skvělá pizza z remosky. TIP: Během pečení remosku otvíráme co nejméně, aby neunikala vlhkost a pizza se nevysušovala. Pokud však přesto někdy potřebujeme víko remosky otevřít, pokládáme jej topnou částí nahoru. K tomuto účelu nám slouží opěrka na topném víku a držadlo.
Těsto:
250 g hladké mouky (na 2-3 pizzy)
5 g čerstvého droždí (doporučujeme droždí Fala)
160 ml vlažné vody
½ lžíce olivového oleje
5 g soli
Obloha:
1 plechovka drcených rajčat
hrst černých oliv bez pecky
1 větší silnostěnná žlutá paprika - nakrájená na kostičky
250 g cherry rajčat – nakrájených na plátky
150 g mozzarelly – nakrájené na plátky
čerstvé listy bazalky
sůl
pepř
Do misky s vlažnou vodou si rozdrobíme droždí a mícháme až do úplného rozpuštění.
Ve velké míse si smícháme prosátou mouku se solí. V mouce si uděláme důlek, do kterého přidáme ½ lžíce olivového oleje. Za postupného přilévání drožďové směsi vypracujeme vláčné těsto, které nesmí být příliš lepivé. Vypracované těsto dáme do mísy, zakryjeme ho utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme ho kynout na 30-40 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a důkladně ho prohněteme. Z těsta si vytvoříme 2- 3 stejně velké koule (závisí na velikosti remosky), které dáme na pomoučněný vál a přikryjeme je jemně navlhčenou utěrkou. Těsto necháme zhruba 30 minut kynout.
Mezitím dáme do misky drcená rajčata, která osolíme, opepříme a dobře promícháme. Pokud jsou v nich větší kousky, rozmačkáme je vidličkou.
Pracovní plochu si posypeme malým množstvím hladké mouky a z těsta si vytvarujeme tenkou placku o průměru remosky, kterou vložíme dovnitř. Okraj placky necháme silnější, abychom zabránili vytékání náplně. Pizzu potřeme rajčatovou omáčkou, poklademe plátky mozzarelly, černými olivami, rajčaty a paprikou. Zakápneme olivovým olejem. Pečeme zhruba 30-40 minut do zezlátnutí. Vyndáme, ozdobíme lístky bazalky a ihned podáváme. Stejným způsobem připravíme zbývající pizzu. Náplň samozřejmě můžete obměňovat podle vaší chutě.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.