Pečené langoše s domácím kečupem

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
120 minut
Doba přípravy
7 minut
Doba pečení

Děti langoše milují, tak proč si je nepřipravit doma společně? S tímhle “hrníčkovým receptem” je zvládnou skoro samy. Langoše nemusíte smažit na tuně oleje, ale prostě a jednoduše je upečete na plechu. Něco jako pita chleba. Zatímco děti budou matlat těsto, vy můžete naházet do hrnce ingredience na kečup, přiklopíte a je hotovo. Je to vážně brnkačka!

Suroviny

  • 2 hrníčky pšeničné mouky
  • špetku soli
  • 1 sáček sušeného droždí (doporučujeme Noli nebo Saf instant)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 hrníček jemně perlivé vody (nepoužívejte ale studenou z lednice)

Suroviny na kečup:

  • loupaná rajčata (celá nebo pasírovaná)
  • 1 otlučené jablko, co už nikdo nechce, nakrájené na kousky
  • 1 nahrubo nakrájená cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru (zbavený povrchových vláken a nakrájený na kousky)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce octa
  • koření: hřebíček, nové koření, hořčičné semínko, špetka tymiánu, špetka skořice, špetka pepře, špetka soli, bobkový list

Postup

Mouku smíchejte nejdřív se solí, potom do ní zamíchejte sušené droždí.

Pak přidejte 3 lžíce olivového oleje a nakonec všechno zalijte perlivou vodou.

Nechte robota, aby těsto s droždím prohnětl. Jestli robota nemáte, budete muset těsto zpracovat pěkně ručně. Trvá to asi 15 minut.

Těsto by se mělo odlepovat od stran misky a mělo by držet v kompaktní kouli. Pokud je moc lepivé, přidejte mouku. Pokud naopak nedrží pohromadě a zdá se drobivé, přidejte ještě vodu. Těsto určitě sledujte, protože každá mouka se chová trochu jinak.

Odložte, přikryjte utěrkou a nechte v misce kynout při pokojové teplotě asi 1 hodinu. Mezitím můžete udělat třeba kečup nebo si s dětmi zahrát jejich oblíbenou hru.

Po 1 hodině si rozpalte troubu (ideálně horkovzdušnou na 220 °C) a udělejte z těsta placky. Mělo by jich být 6-8. Rozválejte je klidně pomocí válečku, ale nesmí být úplně tenké. Nechte je tlusté zhruba 0,5-1 cm. Pracovní plochu i váleček si pomoučete, ať se vám na ně těsto nelepí.

Potom dejte placky na plech s pečicím papírem a nechte je ještě 15 minut odpočinout, než je šoupnete do trouby. A pak už je pečte, dokud se nenafouknou a nezezlátnou. Trvá to asi 7 minut.

Příprava kečupu:

Všechny ingredience dejte do hrnce nebo rendlíku, přiklopte a nechte na středním plamenu vařit asi 20 minut, než se ingredience rozvaří a omáčka trochu nezhoustne (všechna voda se nevyvaří). Omáčka by měla hustotou alespoň trochu připomínat kečup.

Můžete si pomoct tyčovým mixérem a omáčku rozmixovat, ale vyndejte před tím nové koření, hřebíček a bobkový list!

Používejte jako klasický kečup.
 

 

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...