Děti langoše milují, tak proč si je nepřipravit doma společně? S tímhle “hrníčkovým receptem” je zvládnou skoro samy. Langoše nemusíte smažit na tuně oleje, ale prostě a jednoduše je upečete na plechu. Něco jako pita chleba. Zatímco děti budou matlat těsto, vy můžete naházet do hrnce ingredience na kečup, přiklopíte a je hotovo. Je to vážně brnkačka!
Suroviny na kečup:
Mouku smíchejte nejdřív se solí, potom do ní zamíchejte sušené droždí.
Pak přidejte 3 lžíce olivového oleje a nakonec všechno zalijte perlivou vodou.
Nechte robota, aby těsto s droždím prohnětl. Jestli robota nemáte, budete muset těsto zpracovat pěkně ručně. Trvá to asi 15 minut.
Těsto by se mělo odlepovat od stran misky a mělo by držet v kompaktní kouli. Pokud je moc lepivé, přidejte mouku. Pokud naopak nedrží pohromadě a zdá se drobivé, přidejte ještě vodu. Těsto určitě sledujte, protože každá mouka se chová trochu jinak.
Odložte, přikryjte utěrkou a nechte v misce kynout při pokojové teplotě asi 1 hodinu. Mezitím můžete udělat třeba kečup nebo si s dětmi zahrát jejich oblíbenou hru.
Po 1 hodině si rozpalte troubu (ideálně horkovzdušnou na 220 °C) a udělejte z těsta placky. Mělo by jich být 6-8. Rozválejte je klidně pomocí válečku, ale nesmí být úplně tenké. Nechte je tlusté zhruba 0,5-1 cm. Pracovní plochu i váleček si pomoučete, ať se vám na ně těsto nelepí.
Potom dejte placky na plech s pečicím papírem a nechte je ještě 15 minut odpočinout, než je šoupnete do trouby. A pak už je pečte, dokud se nenafouknou a nezezlátnou. Trvá to asi 7 minut.
Příprava kečupu:
Všechny ingredience dejte do hrnce nebo rendlíku, přiklopte a nechte na středním plamenu vařit asi 20 minut, než se ingredience rozvaří a omáčka trochu nezhoustne (všechna voda se nevyvaří). Omáčka by měla hustotou alespoň trochu připomínat kečup.
Můžete si pomoct tyčovým mixérem a omáčku rozmixovat, ale vyndejte před tím nové koření, hřebíček a bobkový list!
Používejte jako klasický kečup.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.