Netradiční bábovka s karamelovým přelivem, která do druhého dne na stole určitě nezůstane. Víkendová kalorická bomba na obalení nervů, která vyjde opravdu každému. Vyzkoušejte!
Těsto:
200 ml teplého mléka
1 sáček sušeného droždí Saf-instant
2 žloutky
1 menší hrst citrónové kůry
60 g rozpuštěného másla
2 polévkové lžíce cukru krupice
čajová lžička soli
400 g hladké mouky
Do zipového sáčku:
1 hrnek přírodního krystalového cukru
2-3 čajové lžičky skořice
Karamelový přeliv:
40-60 g másla
3-5 polévkových lžic krystal cukru
smetana dle uvážení
Smícháme všechny suroviny na těsto kromě mouky, nakonec vmícháme mouku a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme kynout na teplém místě 60 minut.
Mezitím smícháme hrnek krystalového cukru s 2-3 čajovými lžičkami skořice a směs přesypeme do zip sáčku. Na karamelový přeliv si v rendlíku rozpustíme máslo, během bodu varu přidáme cukr a za neustálého míchání vaříme, dokud se směs nespojí a nezhoustne. Po varu naředíme smetanou.
Z vykynutého těsta vytvarujeme váleček, který rozkrájíme na cca 16 kousků. Jednotlivé kousky rozkrájíme ještě na 3-4 menší kousky přibližně stejné velikosti, přendáme do zip sáčku s cukrovo-skořicovou směsí, sáček uzavřeme a kousky ve směsi obalíme.
Bábovkovou formu vymažeme tukem a přendáme do ní obalené kousky těsta. Opět přikryjeme potravinovou fólií a dáme kynout na teplé místo na 60-90 minut.
Vykynutou bábovkou zalijeme karamelem, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 minut.
Videorecept s návodem ZDE.
DOBROU CHUŤ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.