Kynuté houskové knedlíky z DP

JANA N.

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
cca 2 hodiny včetně kynutí
Doba přípravy
30 minut
Doba pečení

Není potřeba vždy kupovat knedlík v obchodě. K nedělní svíčkové jsem zkusila tento domácí a myslím, že kupovat už nikdy nebudu. Je opravdu jednoduchý a velice chutný.

Suroviny

500 g polohrubé mouky

250 ml mléka

1 lžíce oleje

1 lžička cukru krystal

1,5 lžičky soli

1,5 lžičky sušeného droždí Saf-instant

Postup

Do domácí pekárny naskládáme všechny suroviny. Nejprve mléko, olej, cukr a sůl, na to dáme prosátou mouku a nahoru sušené droždí. Zapneme program těsto a necháme zpracovat. Vznikne nám krásné nelepivé těsto, které vyklepneme na vál a vytvarujeme z něj 2-3 šišky. Doporučuji je udělat s trošku širšími konci, při vaření se pak jejich tvar vyrovná a nebudou uprostřed příliš buclaté.

Ve větším hrnci (opravdu větším, protože knedlíky při vaření hodně nakynou) přivedeme k varu osolenou vodu. Vody nemusí být mnoho, pouze tolik, aby se při vaření nevyvařila. Knedlíky do vroucí vody vložíme a přikryjeme hrnec poklicí. Prvních 5 minut vaříme knedlíky na silný plamen, poté vodu ztlumíme aby pouze jemně probublávala a vaříme dalších 25 minut.

Po vyndání knedlíky ještě teplé propíchneme několikrát jehlou na špízy, aby unikla pára. Horké knedlíky krájíme nití. Pokud je budeme servírovat později a necháváme je vychladnout, natřeme knedlíky ještě teplé olejem.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...