Není potřeba vždy kupovat knedlík v obchodě. K nedělní svíčkové jsem zkusila tento domácí a myslím, že kupovat už nikdy nebudu. Je opravdu jednoduchý a velice chutný.
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
1 lžíce oleje
1 lžička cukru krystal
1,5 lžičky soli
1,5 lžičky sušeného droždí Saf-instant
Do domácí pekárny naskládáme všechny suroviny. Nejprve mléko, olej, cukr a sůl, na to dáme prosátou mouku a nahoru sušené droždí. Zapneme program těsto a necháme zpracovat. Vznikne nám krásné nelepivé těsto, které vyklepneme na vál a vytvarujeme z něj 2-3 šišky. Doporučuji je udělat s trošku širšími konci, při vaření se pak jejich tvar vyrovná a nebudou uprostřed příliš buclaté.
Ve větším hrnci (opravdu větším, protože knedlíky při vaření hodně nakynou) přivedeme k varu osolenou vodu. Vody nemusí být mnoho, pouze tolik, aby se při vaření nevyvařila. Knedlíky do vroucí vody vložíme a přikryjeme hrnec poklicí. Prvních 5 minut vaříme knedlíky na silný plamen, poté vodu ztlumíme aby pouze jemně probublávala a vaříme dalších 25 minut.
Po vyndání knedlíky ještě teplé propíchneme několikrát jehlou na špízy, aby unikla pára. Horké knedlíky krájíme nití. Pokud je budeme servírovat později a necháváme je vychladnout, natřeme knedlíky ještě teplé olejem.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.