Recepty našich babiček jsou léty prověřené a tento na kynutou bábovku stojí opravdu za to. Vyzkoušejte a máte postaráno o vynikající dezert nebo originální sladké přání k narozeninám!
Suroviny na těsto:
250 ml mléka
42 g čerstvého droždí FALA
4 lžíce krupicového cukru
520 g hladké špaldové mouky
špetka soli
2 žloutky
100 g majolky
trochu rumu
rozpuštěné máslo na pomazání
Suroviny na náplň:
dle chuti každého: čokoláda, kakao, třtinový cukr, sušenky, oříškové pomazánky…
Recept mám od babičky a uvedené množství surovin vychází na velkou formu na bábovku. Z nostalgie používám takovou starou hliněnou, ve které kdysi tuhle bábovku pekla přímo moje babička.
Do vlažného mléka rozdrobím čerstvé droždí FALA, přidám cukr, rozmíchám a nechám asi 10 minut vzejít kvásek. Do velké mísy dám mouku, špetku soli, přidám kvásek, žloutky, majolku i rum. V robotu vypracuji těsto, které je hladké a nelepí se. Přikryté nechám kynout na teplém místě asi hodinu.
Vykynuté těsto vyklopím na pomoučněný vál a rozválím na široký plát. Pomažu rozpuštěným máslem a posypu náplní. Záleží na chuti každého. Já dávám kakao, třtinový cukr, nasekanou čokoládu, různé oříškové pomazánky a neváhám tam rozdrobit všechny možné zbytky sušenek, které doma najdu. Přesně tak to totiž dělávala moje babička a výsledek byl vždy perfektní.
Plát zaroluji do širokého hada a opatrně přenesu do vymazané formy (používám olej ve spreji). Nechám ještě asi půl hodiny kynout, poté pomažu máslem a peču přibližně 45 minut v rozpálené troubě na 180°C. Po upečení hned vyklopím, a i když je to opravdu boj s vlastní vůlí, zkusím před nakrojením nechat trochu vychladnout.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.