Už jste někdy pekli tuhle velikonoční dobrotu? Podle tradice se jidáše potírají medem a jedí se na Zelený čtvrtek ideálně před východem slunce. Má to zajistit nejen pevné zdraví, ale i ochranu před nebezpečím typu uštknutí hadem a píchnutí vosou. Představují provaz, na kterém se oběsil zrádný Jidáš. Ale mohou symbolizovat i konec zimy a začátek nového života.
500 g hladké mouky
250 ml smetany 12%
90 g cukr krupice
30 g čerstvého droždí
70 g másla
2 žloutky (bílky si necháme na potření)
sůl
citrónová kůra z jednoho citrónu
rozinky
máslo s medem na potření
Z části vlažné smetany, lžíce cukru a droždí uděláme kvásek. Do mísy prosijeme mouku se solí, přidáme zbytek cukru, žloutky rozšlehané ve zbytku vlažné smetany, nastrouhanou citrónovou kůru. Přidáme kvásek, lehce promícháme a přidáme máslo. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které pak necháme dobře vykynout. Po hodině znovu propracujeme a necháme kynout další hodinu. Pak z těsta uděláme tenký váleček, ze kterého tvoříme libovolné tvary pečiva. Ty pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem a dozdobíme rozinkami. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova asi 20 minut při 185 °C horní a spodní ohřev. Po upečení jidáše potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s trochou medu.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.