Jidáše Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
180 min vč. kynutí
Doba přípravy
15-20 min
Doba pečení

Tradice je tradice, takže Jidáše na Zelený čtvrtek prostě musí být! Potírají se medem, ale může být i sirup. Na Velikonočním stole vypadají hezky a chutnají ještě líp. A při jejich motání se pobaví nejen děti.

Suroviny

Kvásek:

2/3 čerstvého pekařského droždí Fala

100 ml smetany

2 polévkové lžíce cukru krupice

1 polévková lžíce hladké mouky

 

Těsto:

500 g hladké mouky

80 g krystal cukru

1 čajová lžička soli

1/2 čajové lžičky muškátu

1/2 čajové lžička citronové kůry

60 g másla (nastrouhat NE rozpustit!)

2 žloutky

150 ml smetany

 

Na potření: rozehřáté máslo + med + panák rumu

Postup

Ze surovin na kvásek připravíme kvásek a necháme vzejít klidně 20-30 minut.

Na těsto smícháme nejprve sypké ingredience, přidáme nastrouhané máslo, žloutky a smetanu. Promícháme a vypracujeme těsto, do kterého přidáme vzešlý kvásek, a znovu vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout na teplém místě přikryté utěrkou 1,5-2 hodiny.

Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučeném vále a rozdělíme asi na 24 stejně velkých kousků. Z každého kousku ručně uválejte hada a pak motáme, co nás napadne. Potřeme rozšlehaným bílkem a můžeme ozdobit rozinkami.

Jidáše dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 185 °C asi 15-20 minut. Podle velikosti kousků, ale každopádně dozlatova!

Hned po vytažení z trouby potíráme rozehřátým medem s máslem, do kterého můžeme přidat ještě panáka rumu.

Videorecept s návodem ZDE

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...