Tradice je tradice, takže Jidáše na Zelený čtvrtek prostě musí být! Potírají se medem, ale může být i sirup. Na Velikonočním stole vypadají hezky a chutnají ještě líp. A při jejich motání se pobaví nejen děti.
Kvásek:
2/3 čerstvého pekařského droždí Fala
100 ml smetany
2 polévkové lžíce cukru krupice
1 polévková lžíce hladké mouky
Těsto:
500 g hladké mouky
80 g krystal cukru
1 čajová lžička soli
1/2 čajové lžičky muškátu
1/2 čajové lžička citronové kůry
60 g másla (nastrouhat NE rozpustit!)
2 žloutky
150 ml smetany
Na potření: rozehřáté máslo + med + panák rumu
Ze surovin na kvásek připravíme kvásek a necháme vzejít klidně 20-30 minut.
Na těsto smícháme nejprve sypké ingredience, přidáme nastrouhané máslo, žloutky a smetanu. Promícháme a vypracujeme těsto, do kterého přidáme vzešlý kvásek, a znovu vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout na teplém místě přikryté utěrkou 1,5-2 hodiny.
Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučeném vále a rozdělíme asi na 24 stejně velkých kousků. Z každého kousku ručně uválejte hada a pak motáme, co nás napadne. Potřeme rozšlehaným bílkem a můžeme ozdobit rozinkami.
Jidáše dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 185 °C asi 15-20 minut. Podle velikosti kousků, ale každopádně dozlatova!
Hned po vytažení z trouby potíráme rozehřátým medem s máslem, do kterého můžeme přidat ještě panáka rumu.
Videorecept s návodem ZDE
DOBROU CHUŤ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.