Javorový sirup nemusíte používat jen na lívance! Zkuste s ním upéct tento sladký chleba. V kombinaci se skořicí je to úžasná dobrota ke snídani, na svačinu nebo na výlet.
TĚSTO:
400 g hladké mouky
200 ml teplého mléka
2 polévkové lžíce cukru krupice
1/2 kostky čerstvého pekařského droždí Fala
2 žloutky
1 čajová lžička sušené citrónové kůry
1 čajová lžička soli
50-60 g másla
NÁPLŇ:
3 polévkové lžíce třtinového cukru
1 čajová lžička skořice
rozpuštěné máslo
POLEVA:
javorový sirup
máslo
Do mouky nalijeme mléko, přidáme cukr, rozdrobíme droždí, zakryjeme utěrkou a necháme během 15 minut vzejít kvásek. Přidáme žloutky, citrónovou kůru, sůl a rozpuštěné máslo. Vymícháme hladké těsto, zakryjeme potravinovou fólií a necháme kynout 30-40 minut. Mezitím si připravíme skořicovou náplň smícháním třtinového cukru a skořice. Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučené pracovní ploše a rozválíme na tenkou placku, kterou potřeme rozpuštěným máslem a posypeme skořicovou náplní. Od prostřední části směrem ke kraji nařežeme rádýlkem proužky, smotáme jako závin od nenařezané části směrem k nařezané. Formu na bábovku vymažeme máslem, závin do ní stočíme a konec zastrčíme. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme kynout 1,5 hodiny. Mezitím si můžeme připravit javorovou polevu. 1cm tlustý plátek másla rozpustíme v rendlíku, přidáme 1 polévkovou lžíci javorového sirupu a za stálého mícháme přivedeme k varu. Chvíli vaříme, než poleva trochu zhoustne. Vykynutý chléb polijeme javorovou polevou a dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C asi 30-35 minut. Je potřeba hlídat barvu javorového přelivu.
Videorecept s návodem ZDE
DOBROU CHUŤ! PEČENÍ NÁS BAVÍ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.