Javorový chléb Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
180 min vč. kynutí
Doba přípravy
30-35 min
Doba pečení

Javorový sirup nemusíte používat jen na lívance! Zkuste s ním upéct tento sladký chleba. V kombinaci se skořicí je to úžasná dobrota ke snídani, na svačinu nebo na výlet.

Suroviny

TĚSTO:

400 g hladké mouky

200 ml teplého mléka

2 polévkové lžíce cukru krupice

1/2 kostky čerstvého pekařského droždí Fala

2 žloutky

1 čajová lžička sušené citrónové kůry

1 čajová lžička soli

50-60 g másla

 

NÁPLŇ:

3 polévkové lžíce třtinového cukru

1 čajová lžička skořice

rozpuštěné máslo

 

POLEVA:

javorový sirup

máslo

Postup

Do mouky nalijeme mléko, přidáme cukr, rozdrobíme droždí, zakryjeme utěrkou a necháme během 15 minut vzejít kvásek. Přidáme žloutky, citrónovou kůru, sůl a rozpuštěné máslo. Vymícháme hladké těsto, zakryjeme potravinovou fólií a necháme kynout 30-40 minut. Mezitím si připravíme skořicovou náplň smícháním třtinového cukru a skořice. Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučené pracovní ploše a rozválíme na tenkou placku, kterou potřeme rozpuštěným máslem a posypeme skořicovou náplní. Od prostřední části směrem ke kraji nařežeme rádýlkem proužky, smotáme jako závin od nenařezané části směrem k nařezané. Formu na bábovku vymažeme máslem, závin do ní stočíme a konec zastrčíme. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme kynout 1,5 hodiny. Mezitím si můžeme připravit javorovou polevu. 1cm tlustý plátek másla rozpustíme v rendlíku, přidáme 1 polévkovou lžíci javorového sirupu a za stálého mícháme přivedeme k varu. Chvíli vaříme, než poleva trochu zhoustne. Vykynutý chléb polijeme javorovou polevou a dáme péct do trouby vyhřáté na 170 °C asi 30-35 minut. Je potřeba hlídat barvu javorového přelivu.

Videorecept s návodem ZDE

DOBROU CHUŤ! PEČENÍ NÁS BAVÍ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...