Jarní věnec s kopřivami a špenátem Mirky Časarové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
150 min vč. kynutí
Doba přípravy
cca 30 min
Doba pečení

Na tento recept jsem před pár lety narazila na internetu, trochu si ho poupravila a od té doby je součástí naší kuchyně. Věnec většinou peču na jaře, kdy je všude spousta mladých kopřiv a různých zelených listů plných síly. Někdy dám jen polohrubou mouku, jindy přidám žitnou nebo chlebovou. Stejně tak to mám i s náplní. Recept je ideální pro zbavení se různých zbytků šunky, slaniny a sýrů nebo zelených listů. Balením a motáním těsta na závěr si procvičíte zručnost a trpělivost zároveň. Ale i když můj věnec pokaždé vypadá jinak a někdy není moc vzhledný, chutná vždy na jedničku a rychle zmizí.

Suroviny

Těsto:

180 ml vlažné vody

5 g sušeného pekařského droždí Saf-instant

5 g soli

200 g polohrubé mouky

100 g chlebové mouky

40 g olivového oleje

 

Náplň:

plátky anglické slaniny nebo pršutu
strouhaný sýr gouda
mladé kopřivy, listy čerstvého špenátu, listy rukoly

Postup

Obě mouky nasypu do mísy, přidám špetku soli, vlažnou vodu a sušené droždí. Začnu hnětat v robotu a po chvíli přidám olivový olej.  V robotu vypracuji těsto, které je pružné, ale může být mírně lepkavé. Přikryté nechám kynout na teplém místě asi 90 minut.

Po vykynutí vyklopím na dostatečně pomoučněnou pracovní plochu, rozválím na obdélník a pokladu plátky pršutu, slaniny, zelenými listy a posypu sýrem. Z delší strany opatrně zabalím a přesunu na plech vyložený pečicím papírem. Podélně rozříznu na dvě části a začnu motat přes sebe. Poté už jen vytvaruji do kruhu a konce spojím. Přikryju utěrkou a nechám ještě asi 40 minut kynout.

Troubu rozpálím na 220-230°. Vykynutý věnec je možné ještě posypat strouhaným sýrem. Poté peču přibližně 30 minut, dokud není pěkně zlatavý a sýr napovrchu křupavý.

Video s postupem zde

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...