Jablka v karimatce Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
60 min
Doba přípravy
25 min
Doba pečení

Na dobrý štrúdl musíte mít dobré těsto (ne to koupené v obchodě), slušné jablka (ne vzhledově ale chuťově) a pár minut času. Těsto na tento kynutý štrúdl BEZ KYNUTÍ patří mezi TOP3 štrúdlová těsta Laďky Něrgešové.

Suroviny

NA TĚSTO:

300 g hladké mouky

sůl a citrón kůra

200 g másla nastrouhaného nahrubo

120 ml vlažného mléka

1 vanilkový cukr

1/2 kostky ČERSTVÉHO PEKAŘSKÉHO DROŽDÍ (s válečkem)

 

NA NÁPLŇ:

6-8 jablek vymačkaný citrón (klidně i s kůrou)

cukr krupice (2-6 hrstí…to je na vás)

skořice

 

NA POTŘENÍ:

1 celé vejce

rozpuštěné máslo + moučkový cukr + rum

Postup

Do mísy dáme všechny suroviny na těsto (droždí rozdrobíme do mléka s vanilkovým cukrem) a necháme být. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo, přidáme vymačkaný citron, cukr a skořici dle chuti. Až máme hotovou náplň, zamícháme suroviny na těsto a vypracujeme hladké těsto, které nedáváme kynout, ale rovnou rozdělíme na 2 části. Na pomoučeném pečicím papíře rozválíme první kus těsta na placku, posypeme strouhankou a poklademe jablečnou náplní. Přebytečnou vodu z jablek vymačkáme. Na náplň přidáme ještě rozdrcené vlašské ořechy. Pomocí pečicího papíru srolujeme jako závin, jeho konce pořádně uzavřeme a přendáme i s papírem na plech. Totéž uděláme s druhým kusem těsta. Oba štrúdly potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C asi 25 min. Po upečení potřeme směsí másla, cukru a rumu.

Video s postupem ZDE

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...