Na dobrý štrúdl musíte mít dobré těsto (ne to koupené v obchodě), slušné jablka (ne vzhledově ale chuťově) a pár minut času. Těsto na tento kynutý štrúdl BEZ KYNUTÍ patří mezi TOP3 štrúdlová těsta Laďky Něrgešové.
NA TĚSTO:
300 g hladké mouky
sůl a citrón kůra
200 g másla nastrouhaného nahrubo
120 ml vlažného mléka
1 vanilkový cukr
1/2 kostky ČERSTVÉHO PEKAŘSKÉHO DROŽDÍ (s válečkem)
NA NÁPLŇ:
6-8 jablek vymačkaný citrón (klidně i s kůrou)
cukr krupice (2-6 hrstí…to je na vás)
skořice
NA POTŘENÍ:
1 celé vejce
rozpuštěné máslo + moučkový cukr + rum
Do mísy dáme všechny suroviny na těsto (droždí rozdrobíme do mléka s vanilkovým cukrem) a necháme být. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo, přidáme vymačkaný citron, cukr a skořici dle chuti. Až máme hotovou náplň, zamícháme suroviny na těsto a vypracujeme hladké těsto, které nedáváme kynout, ale rovnou rozdělíme na 2 části. Na pomoučeném pečicím papíře rozválíme první kus těsta na placku, posypeme strouhankou a poklademe jablečnou náplní. Přebytečnou vodu z jablek vymačkáme. Na náplň přidáme ještě rozdrcené vlašské ořechy. Pomocí pečicího papíru srolujeme jako závin, jeho konce pořádně uzavřeme a přendáme i s papírem na plech. Totéž uděláme s druhým kusem těsta. Oba štrúdly potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C asi 25 min. Po upečení potřeme směsí másla, cukru a rumu.
Video s postupem ZDE
DOBROU CHUŤ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.