Fialový "Pražák" Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
100 min vč. kynutí
Doba přípravy
25 min
Doba pečení

Majonéza ve sladkém pečivu? Nepředstavitelná kombinace? Laďka Něrgešová zavzpomínala na dětství a Pražský koláč si udělala po svém...s lahodným borůvkovým krémem. Nebojte se a pojďte do toho!

Suroviny

KVÁSEK:
30 g Čerstvého pekařského droždí (s válečkem:-)
150 ml mléka
hrst cukru krupice
 
TĚSTO:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
2 hrsti cukr krupice
1 čajová lžička soli
1 vejce
250 g majolky
+ 1 vejce na potření
 
DROBENKA:
2 lžíce hrubé mouky
2 lžíce cukru krystal
máslo
 
KRÉM:
200 ml mléka
100 g másla
vanilkový cukr
cukr krystal (2 hrsti)
borůvky
1/2 vanilkového pudinku
500 ml smetany na šlehání

Postup

Ze surovin na kvásek připravíme kvásek a nechám cca 10 min vzejít.

Mezitím si smícháme obě mouky s cukrem, přidáme sůl, vejce, majonézu a vzešlý kvásek a necháme kynout na teplém místě přikryté potravinovou fólií 45 min.

Během kynutí si připravíme krém. Do 150 ml mléka dáme máslo, cukr, vanilkový cukr, borůvky a zahřejeme do rozpuštění. V 50 ml mléka rozmícháme 1/2 vanilkového pudinku a přidáme ke krému. Mícháme a necháme chvilku povařit do zhoustnutí. Pak dáme do lednice vychladit.

Vykynuté těsto propracujeme na pomoučeném vále do koule a necháme na plechu vyloženém pečicím papírem ještě kynout asi 20 min.

Mezitím si připravíme drobenku.

Vykynutý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 min.

500 ml smetany na šlehání (33%) vyšleháme mixérem, přidáme k ní borůvkový pudink z lednice a znovu vyšleháme. Náplň můžeme přendat do cukrářského sáčku, aby se nám pak lépe dávala na korpus.

Korpus podélně rozkrojíme, vrchní část odděláme, naneseme náplň a vrchní část zase vrátíme zpět. A je hotovo!

Video s postupem zde

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...