Dýňové zavřihubky Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
120 min vč. kynutí
Doba přípravy
20-25 min
Doba pečení

Dýně všude kolem! Tak co s nimi? Vyzkoušejte slané dýňové zavřihubky Laďky Něrgešové. Krása střídá nádheru! A jsou vynikající!

Suroviny

NA TĚSTO:

100 ml teplého mléka + lžíce cukru a půl kostky droždí Fala (na kvásek)

600 g hladké mouky

2 lžičky soli

150 ml mléka

50 ml oleje

2 celá vejce

1 vejce na potření

 

NA NÁPLŇ:

2 hrsti brambor (asi 6 ks)

2 hrstí dýně máslo

 

NA POSYP:

koření, sýr, ořechy, škvarky… (na posyp náplně)

nasekaná dýňová semínka, sezam, kmín….(na posyp zavřihubek)

Postup

Do teplého mléka dáme lžíci cukru a půl kostky droždí, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Smícháme mouku se solí, přidáme mléko, olej a vejce. Vlijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 60 min.

Mezitím oloupeme brambory a dýni, nakrájíme na kostky, uvaříme do změknutí a rozmačkáme vidličkou.

Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučeném vále a rozválíme do čtverce. Polovinu potřeme směsí rozmačkaných brambor a dýně, poklademe plátky másla a dle chuti můžeme přidat koření, sýr, ořechy, škvarky... Potřenou polovinu těsta přikryjeme druhou půlkou. Na polovinu vzniklého obdélníku naneseme opět náplň, přidáme máslo a přeložíme. Vzniklý tvar rozválíme na placku a vykrájíme kolečkem tvar zavřihubek.

Dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými dýňovými semínky nebo sezamem či kmínem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20-25 min.

Video s postupem ZDE

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x