Domácí housky

MARKÉTA HÁNOVÁ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
2 hod 30 min (s kynutím)
Doba přípravy
20 minut
Doba pečení

Housky jsou jednoduché a dobré.

Suroviny

1 a 1/2 lžičky sušeného droždí (nebo půl kostky čerstvého)

360 g hladké mouky

280 g polohrubé mouky

1 lžička cukru

2 lžičky soli

1 lžička kmínu

400 ml vody

80 ml oleje

1 žloutek (bílek na potření)

Postup

Zaděláme těsto v domácí pekárně na program těsto (trvá 1 hodinu 50 minut) nebo ručně klasickým způsobem. Pokud použijeme čerstvé droždí, připravíme si kvásek, který po vykynutí přidáme k ostatním surovinám, a vypracujeme hladké těsto. Pokud použijeme droždí sušené, kvásek neděláte, droždí rovnou smícháme s ostatními surovinami. Těsto necháme kynout pod utěrkou 1 a 1/2 hodiny. Po vykynutí zapleteme housky (z této dávky jich dělám 12 ks). Pak necháme ještě 45 minut kynout na plechu. Potřeme bílkem, sypeme dle chuti, já použila mák (lze použít lněné či sezamové semínko, kmín, hrubozrnnou sůl ...). Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C na nejvyšším roštu asi 20 minut.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...