Borůvkový koláč s tvarohem

JANA N.

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
2 hodiny
Doba přípravy
30 minut
Doba pečení

Borůvky a tvaroh jsou dokonalá kombinace. Pokud je navíc spojíte s kynutým těstem, uděláte fantastický koláč....

Suroviny

na těsto:

300 g hrubé mouky

200 g hladké mouky

špetka soli

100 g cukru krupice

2 žlutky

12 lžic olivového oleje

1 sáček sušeného droždí

200 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

50 ml mléka (pokud děláte těsto v domácí pekárně můžete vynechat)

1 lžíce citronové kůry

50 ml rumu

 

na nádivku:

125 g másla

250 g jemného tvarohu

70 g cukru moučka

1 lžíce citronové kůry

1 žloutek

1 lžíce rumu

4-5 skleniček borůvek

 

na drobenku:

50 g másla

80 g polohrubé mouky

70 g cukru krupice

Drobenka nemusí být, můžete koláče jen pocukrovat a to před i po upečení.

Postup

Na těsto smícháme nejprve sypké směsi - tedy obě mouky, cukr krupici, instantní droždí, špetku soli a přidáme 2 žloutky (bílky si necháme na potření okrajů koláče), smetanu a mléko (obě vlažné), olej (pokojové teploty), rum a citronovou kůru.

Vypracujeme hladké a pružné těsto, které posypeme hladkou moukou, zakryjeme a necháme v teple kynout asi tak 45 minut. Poté těsto znovu propracujeme a necháme ještě 30 minut kynout.

Tento krok můžete celý udělat v domácí pekárně. Suroviny tam vložíte podle zvyklostí a po cca 2 hodinách vyndáte krásné těsto.

Než nám těsto vykyne, připravíme si tvarohovou náplň - máslo (pokojové teploty) rozkrájíme do mísy na malé kousky, přidáme cukr moučku a utřeme do hladka. Pak přidáme tvaroh, žloutek, zbylý rum a citronovou šťávu či kůru a utřeme do hladkého krému.

Borůvky propereme a necháme dobře okapat na sítě. Drobenku pouze prohněteme prsty.

Těsto po vykynutí rozdělíme na jednotlivé porce - můžeme dělat jak malé koláčky, tak velké koláče (a la frgály), i koláč přes celý plech. Pokud to budou malé koláčky, pak naděláme malé kuličky, které na plechu zploštíme a dnem skleničky vyhloubíme dolík pro tvarohovou náplň. Pokud to budou velké koláče, pak z této dávky pořídíme 4. Tedy rozdělíme těsto na 4 části, každou z nich vytvarujeme do kulata a dáme na plech vyložený pečicím papírem.

Na koláče rozetřeme tvarohovou náplň, posypeme borůvkami a posypeme drobenkou, okrajem potřeme rozšlehaným bílkem. Drobenka nemusí být, můžete koláče jen pocukrovat a to před i po upečení. Opět přikryjeme, necháme ještě 20 minut kynout a mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Pak cca 25-30 minut pečeme.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...