Borůvky a tvaroh jsou dokonalá kombinace. Pokud je navíc spojíte s kynutým těstem, uděláte fantastický koláč....
na těsto:
300 g hrubé mouky
200 g hladké mouky
špetka soli
100 g cukru krupice
2 žlutky
12 lžic olivového oleje
1 sáček sušeného droždí
200 ml smetany ke šlehání (šlehačka)
50 ml mléka (pokud děláte těsto v domácí pekárně můžete vynechat)
1 lžíce citronové kůry
50 ml rumu
na nádivku:
125 g másla
250 g jemného tvarohu
70 g cukru moučka
1 lžíce citronové kůry
1 žloutek
1 lžíce rumu
4-5 skleniček borůvek
na drobenku:
50 g másla
80 g polohrubé mouky
70 g cukru krupice
Drobenka nemusí být, můžete koláče jen pocukrovat a to před i po upečení.
Na těsto smícháme nejprve sypké směsi - tedy obě mouky, cukr krupici, instantní droždí, špetku soli a přidáme 2 žloutky (bílky si necháme na potření okrajů koláče), smetanu a mléko (obě vlažné), olej (pokojové teploty), rum a citronovou kůru.
Vypracujeme hladké a pružné těsto, které posypeme hladkou moukou, zakryjeme a necháme v teple kynout asi tak 45 minut. Poté těsto znovu propracujeme a necháme ještě 30 minut kynout.
Tento krok můžete celý udělat v domácí pekárně. Suroviny tam vložíte podle zvyklostí a po cca 2 hodinách vyndáte krásné těsto.
Než nám těsto vykyne, připravíme si tvarohovou náplň - máslo (pokojové teploty) rozkrájíme do mísy na malé kousky, přidáme cukr moučku a utřeme do hladka. Pak přidáme tvaroh, žloutek, zbylý rum a citronovou šťávu či kůru a utřeme do hladkého krému.
Borůvky propereme a necháme dobře okapat na sítě. Drobenku pouze prohněteme prsty.
Těsto po vykynutí rozdělíme na jednotlivé porce - můžeme dělat jak malé koláčky, tak velké koláče (a la frgály), i koláč přes celý plech. Pokud to budou malé koláčky, pak naděláme malé kuličky, které na plechu zploštíme a dnem skleničky vyhloubíme dolík pro tvarohovou náplň. Pokud to budou velké koláče, pak z této dávky pořídíme 4. Tedy rozdělíme těsto na 4 části, každou z nich vytvarujeme do kulata a dáme na plech vyložený pečicím papírem.
Na koláče rozetřeme tvarohovou náplň, posypeme borůvkami a posypeme drobenkou, okrajem potřeme rozšlehaným bílkem. Drobenka nemusí být, můžete koláče jen pocukrovat a to před i po upečení. Opět přikryjeme, necháme ještě 20 minut kynout a mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Pak cca 25-30 minut pečeme.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.