Borůvkovec Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
120 min vč. kynutí
Doba přípravy
40 min
Doba pečení

Mák, perník a borůvky - to je stará česká klasika. A kombinací borůvkového koláče a makovce vznikne borůvkovec :-) Je to "jen" o kus lepší klasický borůvkáč s drobenkou, který zvládne každý. A ten perník mu dodá šmrnc a velmi zajímavou chuť! To prostě musíte zkusit!

Suroviny

TĚSTO:

Kvásek:

100 ml teplého mléka

hrstka cukru krupice

půl kostky čerstvého droždí Fala

hrst hladké mouky

Po 15 minutách přidáme:

70 g másla

70 g cukru krupice

1 vejce

1 čajová lžička soli

300 g hladké mouky (klidně špaldové či jakékoliv)

 

Vrstvy:

nastrouhaný perník (ze 2 kusů)

nemletý mák (2-3 hrsti)

smetana na šlehání (1/2 kelímku)

borůvky (popř. ostružiny, maliny nebo jiné kyselejší ovoce)

 

Drobenka:

ve standardním poměru 1:1:2, tedy máslo : cukr krupice : mouka

Postup

Ze surovin na kvásek připravíme kvásek a necháme 15 minut v klidu vzejít. Do kvásku přidáme rozpuštěné máslo, cukr, vejce a sůl. Promícháme a přidáme mouku. Znovu promícháme a uhněteme hladké těsto, které necháme přikryté 1,5 hodiny kynout.

Na pečicím papíře vytvarujeme vykynuté těsto rukama na tvar a velikost formy (25x35 cm) a přendáme do formy. Začneme vrstvit nejprve strouhaný perník, na něj celý nemletý mák (opravdu nemletý, uvaří se v borůvkové lázni) a pokapeme trochou smetany. Nasypeme borůvky a nahoru dáme drobenku. Pečeme v troubě vyhřáté na 18 °C asi 40 minut. A vydržte, abyste krájeli, až po vychládnutí.

Videorecept s návodem ZDE

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...