Mák, perník a borůvky - to je stará česká klasika. A kombinací borůvkového koláče a makovce vznikne borůvkovec :-) Je to "jen" o kus lepší klasický borůvkáč s drobenkou, který zvládne každý. A ten perník mu dodá šmrnc a velmi zajímavou chuť! To prostě musíte zkusit!
TĚSTO:
Kvásek:
100 ml teplého mléka
hrstka cukru krupice
půl kostky čerstvého droždí Fala
hrst hladké mouky
Po 15 minutách přidáme:
70 g másla
70 g cukru krupice
1 vejce
1 čajová lžička soli
300 g hladké mouky (klidně špaldové či jakékoliv)
Vrstvy:
nastrouhaný perník (ze 2 kusů)
nemletý mák (2-3 hrsti)
smetana na šlehání (1/2 kelímku)
borůvky (popř. ostružiny, maliny nebo jiné kyselejší ovoce)
Drobenka:
ve standardním poměru 1:1:2, tedy máslo : cukr krupice : mouka
Ze surovin na kvásek připravíme kvásek a necháme 15 minut v klidu vzejít. Do kvásku přidáme rozpuštěné máslo, cukr, vejce a sůl. Promícháme a přidáme mouku. Znovu promícháme a uhněteme hladké těsto, které necháme přikryté 1,5 hodiny kynout.
Na pečicím papíře vytvarujeme vykynuté těsto rukama na tvar a velikost formy (25x35 cm) a přendáme do formy. Začneme vrstvit nejprve strouhaný perník, na něj celý nemletý mák (opravdu nemletý, uvaří se v borůvkové lázni) a pokapeme trochou smetany. Nasypeme borůvky a nahoru dáme drobenku. Pečeme v troubě vyhřáté na 18 °C asi 40 minut. A vydržte, abyste krájeli, až po vychládnutí.
Videorecept s návodem ZDE
DOBROU CHUŤ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.