Krásně křupavé, jemně slané a česnekové...to jsou Beránkovy kudrlinky Laďky Něrgešové. Vše, co na ně potřebujete, máte určitě doma. Ideální pohoštění pro velké velikonoční koledníky po štamprli něčeho ostřejšího.
Těsto:
1/2 kostky čerstvého pekařského droždí FALA
1 polévková lžíce cukru krupice
250 ml teplého mléka
2 žloutky
500 g polohrubé mouky
1 čajová lžička soli
Náplň a potření:
máslo (asi 1/3 kostky)
česnek (1-2 stroužky)
strouhaný sýr (klidně 2-3 druhy)
rozšlehané bílky nebo vejce
sezamová semínka
Půl kostky droždí rozdrobíme, přidáme 1 polévkovou lžíci krupicového cukru, rozmícháme a zalijeme mlékem. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Po 20 minutách přidáme žloutky, mouku a sůl. Zamícháme, vypracujeme hladké těsto a necháme kynout na teplém místě přikryté utěrkou asi 1,5-2 hodiny.
Mezitím si rozehřejeme máslo a přidáme prolisovaný česnek. Vykynuté těsto zpracujeme a vytvarujeme do válečku, který rozdělíme na 2 stejné kusy. Rozválíme na tvar oválu, potřeme česnekovým máslem a posypeme strouhaným sýrem. Smotáme do rolády a šikmými řezy nakrájíme.
Dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem nebo vejcem a posypeme sezamovými semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 15 minut dozlatova. Hned po vytažení z trouby potřeme zbylým česnekovým máslem.
Videorecept s návodem zde
DOBROU CHUŤ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.