Beránkovy kudrlinky Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
120 min vč. kynutí
Doba přípravy
15 min
Doba pečení

Krásně křupavé, jemně slané a česnekové...to jsou Beránkovy kudrlinky Laďky Něrgešové. Vše, co na ně potřebujete, máte určitě doma. Ideální pohoštění pro velké velikonoční koledníky po štamprli něčeho ostřejšího.

Suroviny

Těsto:

1/2 kostky čerstvého pekařského droždí FALA

1 polévková lžíce cukru krupice

250 ml teplého mléka

2 žloutky

500 g polohrubé mouky

1 čajová lžička soli

 

Náplň a potření:

máslo (asi 1/3 kostky)

česnek (1-2 stroužky)

strouhaný sýr (klidně 2-3 druhy)

rozšlehané bílky nebo vejce

sezamová semínka

Postup

Půl kostky droždí rozdrobíme, přidáme 1 polévkovou lžíci krupicového cukru, rozmícháme a zalijeme mlékem. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Po 20 minutách přidáme žloutky, mouku a sůl. Zamícháme, vypracujeme hladké těsto a necháme kynout na teplém místě přikryté utěrkou asi 1,5-2 hodiny.

Mezitím si rozehřejeme máslo a přidáme prolisovaný česnek. Vykynuté těsto zpracujeme a vytvarujeme do válečku, který rozdělíme na 2 stejné kusy. Rozválíme na tvar oválu, potřeme česnekovým máslem a posypeme strouhaným sýrem. Smotáme do rolády a šikmými řezy nakrájíme.

Dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem nebo vejcem a posypeme sezamovými semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 15 minut dozlatova. Hned po vytažení z trouby potřeme zbylým česnekovým máslem.

Videorecept s návodem zde

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...