Došla vejce!
Potřebujete v receptu nahradit vejce? Většinou to není problém.
Například 1 sáček instantního droždí rozpuštěný v ¼ sklenice horké vody nahradí 2 vejce. Stejně tak 2 vejce nahradí 1 prášek do pečiva (bez mouky) – ten smíchejte s 1 lžící vody, 1 lžící octa nebo ½ lžící oleje a ½ lžící vody.
Bílek vs. žloutek
V mnoha receptech se používá buď bílek, nebo žloutek, ale ne celé vajíčko. Co uděláte se zbytkem? Žloutky můžete dát do skleničky, zalít olejem a zamrazit. Po rozmrazení žloutky můžete zpracovat jakýmkoliv běžným způsobem. Zůstanou-li vám nenašlehané bílky, můžete je uchovat v uzavřené nádobě v lednici. Pak je zavařte do polévky, zapečte do nákypu nebo použijte na moučníky a cukroví (bílkové chlebíčky, laskonky, kokosky...).
Perfektní sníh
Nejrozšířenější trik pro snazší vyšlehání bílků – špetka soli před šleháním. Znáte? Anebo raději jen vytáhněte vejce z lednice o něco dřív. Pokud bílky nebudou stačit, přidejte lžičku teplé vody nebo trochu citronové šťávy a rázem bude sněhu víc.
Více žloutku na potření
Rozšlehaný žloutek použijte na potření. Nastavit jej můžete kapkou mléka.