Vánoční štola

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
130 min
Doba přípravy
30 min
Doba pečení

Suroviny

  • 1 kostka droždí NOLI 42 g
  • 350 g polohrubé mouky
  • 350 g špaldové mouky
  • 140 g cukru krupice
  • 350 ml vlažného mléka
  • 150 g másla
  • 5 žloutků
  • 1 kávová lžička soli
  • 80 g rozinek
  • posekané vlašské ořechy
  • sezamové a lněné semínko (dle potřeby)
  • sádlo nebo olej na potření
  • cukr moučka na dozdobení

Postup

  1. Do mísy vsypeme mouku, cukr, sůl, ořechy, rozinky, semínka a všechno promícháme, přilijeme vlažné mléko, přidáme žloutky a tuk a rozdrobíme kostku droždí. Pečlivě vymícháme a vypracujeme v polotuhé nelepivé těsto, které necháme přikryté vykynout asi 60 minut.
  2. Těsto rozdělíme na pomoučeném vále na 2 kusy, každý vyválíme přibližně na velikost plechu a přeložíme na třetiny směrem ke středu. Poté přesuneme na vymazaný plech a necháme ještě asi půl hodiny vykynout.
  3. Pečeme 10 minut při teplotě 180 °C, dalších 20 minut pak při teplotě 160 °C. Upečené štoly potřeme olejem nebo sádlem a posypeme moučkovým cukrem, který na nich necháme zaschnout.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...