Kupujete často toustový chleba? A co takhle si ho upéct! Vyzkoušejte poctivý a jednoduchý recept Laďky Něrgešové s mlékem a máslem. A jiný už chtít nebudete!
250 ml vlažného mléka
1/2 kostky čerstvého droždí
500 g hladké mouky
30 g rozpuštěného másla
1 čajová lžička soli
2 lžíce zakysané smetany
vejce na potření
Do mouky dáme máslo, sůl a zakysanou smetanu. Do vlažného mléka rozdrobíme 1/2 kostky droždí a vlijeme do mouky. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout asi 1 hodinu. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části, které rozválíme na pláty a smotáme do dlouhých válečků. Jejich délka by měla odpovídat délce formy, ve které budeme chleba péct.
Formu na toustový chléb vymažeme máslem a vložíme do ní vedle sebe oba válečky. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme kynout necelou hodinu, než zdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 230 °C asi 15 min, pak snížíme teplotu na 200 °C a pečeme dalších 20 min.
DOBROU CHUŤ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.
Marie Minaříková
Lukáš Uher