Rohlík operkyně Mirky Časarové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
2 hodiny včetně kynutí
Doba přípravy
10 minut
Doba pečení

Ideální recept pro děti na výrobu domácích rohlíků třeba na pouťový párek v rohlíku.

Suroviny

Na 10 rohlíků:

30 g čerstvého droždí FALA

280 ml vlažné vody

500 g hladké mouky

12 g soli

60 g sádla

 

Postup

Do vlažné vody rozdrobím droždí a nechám asi 10 minut pracovat. Mouku osolím, přidám sádlo a v robotu vypracuji krásně hladké, pružné těsto. Zakryji a nechám 1,5 hodiny kynout na teplém místě. Poté těsto rozdělím na 10 dílů, klidně si každý díl odvážím, jeden má kolem 90 g. Z jednotlivých dílů vytvořím pěkné bochánky a nechám je asi 15 minut zakryté kynout. Každý bochánek lehce vytvaruji válečkem do trojúhelníku, který sroluji do rohlíku a dám na plech vyložený pečicím papírem. Rohlíky postříkám rozprašovačem s vodou, posypu mákem a nechám znovu asi 20 minut dokynout. Mezitím zahřeji troubu na 250°C. Vykynuté rohlíky dám péct asi na 10 minut. Je potřeba péct na vysokou teplotu krátkou dobu, aby byly křupavé, ale ne vysušené. Před konzumací doporučuji vydržet a nechat alespoň trochu vychládnout.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...