Ovocné kynuté knedlíky

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
45 min
Doba přípravy
Doba pečení

Suroviny

  • 1 kostka droždí NOLI 42 g
  • 150 g hrubé mouky
  • 400 g polohrubé mouky
  • 220 ml vlažného mléka
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 kávová lžička soli
  • 600 g ovoce (švestky, meruňky, borůvky nebo rybíz)

Postup

  1. Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme po dobu asi 5 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy vsypeme mouku, osolíme, vlijeme kvásek a vypracujeme polotuhé těsto, které necháme asi 25 minut vykynout.
  3. Ovoce omyjeme a vypeckujeme, připravíme si hrnec s větším množstvím vody a uvedeme k varu.
  4. Těsto rozválíme na plát a rádýlkem rozdělíme na čtverce o rozměru asi 5 x 5 cm dle velikosti ovoce. Jednotlivé kousky těsta poklademe ovocem, okraje čtverců pevně přitiskneme k sobě a spojem položíme na vál, kde knedlíky necháme ještě nejméně 5 minut vykynout.
  5. Vykynuté knedlíky vkládáme do vařící vody a pod poklicí zvolna vaříme 4-5 minut dle velikosti (pro kontrolu vyjmeme jeden knedlík z vody, rozkrojíme a na řezu uvidíme, zda je těsto dobře uvařené).
  6. Po vyjmutí knedlíky propícháme špejlí nebo vidličkou, aby se pára uvnitř nesrazila.
  7. Na talíři sypeme tvarohem, cukrem a polijeme teplým máslem.

Knedlíky můžeme posypat také opraženou strouhankou smíchanou s přírodním cukrem.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...