Manuál houska Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
120 min vč. kynutí
Doba přípravy
20 min
Doba pečení

Jednoduchý recept na ručně pletené housky. S tímto návodem si ruce rozhodně nezapletete. A jestli se vám s nimi nechce plést, tak je prostě vyražte!

Suroviny

500 g hladké mouky

1/2 kostky čerstvého droždí FALA

250 ml teplé vody

2 lžičky soli

70 g sádla

kmín, sezam nebo mák na posypání

Postup

Do mísy prosejeme mouku. Do důlku rozdrobíme droždí a nalijeme vodu. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě během 10-15 minut vzejít kvásek. Pak přidáme sůl a sádlo. Zamícháme ručně a ideálně necháme alespoň 5 minut zpracovat ještě robotem nebo ručním mixérem s hnětacími metlemi. Těsto necháme přikryté utěrkou na teplém místě kynout 30-45 minut. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 částí. Housky buď pleteme nebo děláme raženky. Pletené (cop nebo květina): Po upletení dáme na plech, postříkáme vodou, přidáme posyp a necháme 20 minut přikryté utěrkou kynout. Troubu vyhřejeme na 220°C a po vykynutí dáme péct na 20 minut. Ražené: Kousky vytvarujeme na placku nebo do koule, dáme na plech, postříkáme vodou a necháme přikryté utěrkou kynout cca 20 minut. Pak tvarujeme ražené tvary pomocí pekařské karty nebo malé misky. Znovu postříkáme vodou a přidáme posyp. Hned dáme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 20 minut.

Videorecept s návodem ZDE

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...