Makový závin s glazurou je vděčná záležitost. A přitom co? Kromě hodinového kynutí, žádná věda! Vyzkoušejte!
SUROVINY NA TĚSTO:
500 g polohrubé mouky
150 ml mléka
30 g droždí Fala
Ke kvásku přidat:
80 g mletého cukru
2 žloutky
1 čajovou lžičku soli
60 g rozpuštěného másla
citronová kůra
SUROVINY NA NÁPLŇ:
300 ml mléka
1 čajová lžička skořice
citronová kůra
1 polévková lžíce cukru
povidla či marmeláda (1 polévková lžíce)
200 g mletého máku
SUROVINY NA GLAZURU:
mletý cukr (2 polévkové lžíce)
šťáva z půlky citronu
Do mísy dáme mouku, mléko, rozdrobíme droždí a necháme 15-20 min vzejít kvásek. Ke kvásku přidáme cukr, žloutky, sůl, máslo a nastrouháme citronovou kůru. Umícháme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout přikryté potravinovou fólií 1 hodinu.
Mezitím si připravíme makovou náplň. Začneme ohřívat mléko, do kterého přidáme skořici, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, povidla, mák a vaříme 5-7 min do zhoustnutí.
Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučeném vále, rozdělíme na 2 části a každou rozválíme do obdélníku. Obdélník po delších okrajích nařízneme nožem pásky, doprostřed naneseme náplň a z obou stran střídavě zabalíme nařezanými pruhy těsta. Konce zabalíme, aby se při pečení nerozevřely, a oba záviny potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut. Během pečení si připravíme glazuru smícháním cukru a citronové šťávy. Glazurou závin po upečení pokapeme.
Videorecept s návodem ZDE
DOBROU CHUŤ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.