Makový závin s glazurou Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
90 min vč. kynutí
Doba přípravy
30 min
Doba pečení

Makový závin s glazurou je vděčná záležitost. A přitom co? Kromě hodinového kynutí, žádná věda! Vyzkoušejte!

Suroviny

SUROVINY NA TĚSTO:

500 g polohrubé mouky

150 ml mléka

30 g droždí Fala

Ke kvásku přidat:

80 g mletého cukru

2 žloutky

1 čajovou lžičku soli

60 g rozpuštěného másla

citronová kůra

 

SUROVINY NA NÁPLŇ:

300 ml mléka

1 čajová lžička skořice

citronová kůra

1 polévková lžíce cukru

povidla či marmeláda (1 polévková lžíce)

200 g mletého máku

 

SUROVINY NA GLAZURU:

mletý cukr (2 polévkové lžíce)

šťáva z půlky citronu

Postup

Do mísy dáme mouku, mléko, rozdrobíme droždí a necháme 15-20 min vzejít kvásek. Ke kvásku přidáme cukr, žloutky, sůl, máslo a nastrouháme citronovou kůru. Umícháme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout přikryté potravinovou fólií 1 hodinu.

Mezitím si připravíme makovou náplň. Začneme ohřívat mléko, do kterého přidáme skořici, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, povidla, mák a vaříme 5-7 min do zhoustnutí.

Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučeném vále, rozdělíme na 2 části a každou rozválíme do obdélníku. Obdélník po delších okrajích nařízneme nožem pásky, doprostřed naneseme náplň a z obou stran střídavě zabalíme nařezanými pruhy těsta. Konce zabalíme, aby se při pečení nerozevřely, a oba záviny potřeme rozšlehaným vejcem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut. Během pečení si připravíme glazuru smícháním cukru a citronové šťávy. Glazurou závin po upečení pokapeme.

Videorecept s návodem ZDE

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...