Nechte se inspirovat naším receptem. Dýně je možná neobvyklá přísada na pizzu, ale uvidíte, že vás tato podzimní variace mile překvapí.
Těsto:
500 g hladké mouky (na 2 pizzy)
10 g čerstvého droždí (doporučujeme droždí Noli)
325 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje + na pokapání
10 g soli
polohrubá mouka na podsypání
Obloha:
1 menší máslová dýně
slunečnicový olej
250 g ricotty
1 stroužek česneku utřený
1 červená cibule – nakrájená na nudličky
rozmarýn
sůl
pepř
Do misky s vlažnou vodou si rozdrobíme droždí a mícháme až do úplného rozpuštění.
Ve velké míse si smícháme prosátou mouku se solí. V mouce si uděláme důlek, do kterého přidáme 1 lžíci olivového oleje. Za postupného přilévání drožďové směsi vypracujeme vláčné těsto, které nesmí být příliš lepivé. Vypracované těsto dáme do mísy, zakryjeme ho utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme ho kynout na 30-40 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
Troubu i s pečicím kamenem si předehřejme na 200 °C. Pokud nemáme pečicí kámen, necháme v troubě rozpálit pečicí plech.
Máslovou dýni oloupeme, lžící odstraníme semínka, nakrájíme ji na tenké plátky, které rozložíme na druhý plech vyložený pečícím papírem. Dýni osolíme, opepříme a pokapeme slunečnicovým olejem. Dáme péct do předehřáté trouby do změknutí (10-20 minut). Upečenou dýni vyndáme z trouby a teplotu trouby zvýšíme na 250 °C.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a důkladně ho prohněteme. Z těsta si vytvoříme 2 stejně velké koule, které dáme na pomoučněný vál a přikryjeme je jemně navlhčenou utěrkou. Těsto necháme zhruba 30 minut kynout.
Mezitím dáme do misky ricottu, kterou ochutíme utřeným česnekem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Pracovní plochu si posypeme malým množstvím hladké mouky a z těsta si vytvarujeme tenkou placku o průměru cca 35 cm. Okraj placky necháme silnější, abychom zabránili vytékání náplně. Pizzu potřeme ochucenou ricottou, poklademe ji upečenou dýní, nakrájenou červenou cibulí a rozmarýnem. Pizzu opatrně přetáhneme na karton nebo sázecí lopatku (posypané polohrubou moukou) a s jejich pomocí přesuneme pizzu na rozpálený pečicí kámen. Pečeme zhruba 7 minut do zezlátnutí. Ihned podáváme. Stejným způsobem připravíme zbývající pizzu.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.